Denna sida innehåller information om Arco, var man bor, var man klättrar och inte minst hur man tar sig dit.


Resan dit

Från Sverige åker man antingen bil, vilket tar ca 24 timmar (+ 6 timmars båtresa). Lämpligast är att ta färjan mellan Trelleborg och Rostock (Scandlines alt. TT-Line). Från Rostock åker man genom Östra Tyskland via Berlin-Leipzig-Nürnberg-München-Innsbruck-Brennerpasset-Bolzano-Trento-Rovereto, där man svänger av motorvägen och kör via Mori-Loppio-Nago till Arco. Om man flyger åker man förslagsvis till Milano varifrån man sedan tar tåget till Peschiera vid södra änden av Gardasjön. Därifrån tar man en buss som går längs sjön hela vägen upp till Riva del Garda. Tågresan tar ca 1.5 timmar och bussresan ca 1 timme, dvs. om man flyger från Sverige på morgonen är man i Riva på seneftermiddagen. Från Riva kan man ta lokalbuss till Arco (4 km) om kompisarna är taskiga nog att inte möta upp. Man kan även flyga till Verona, som endast ligger ca sju mil från Arco. Från Verona kan man få ta en buss till Arco. Väl framme är bil eller annat transportmedel absolut nödvändigt för att ta sig mellan klipporna.


Boende

Då området runt Gardasjön är ett stort turistområde finns det gott om hotell och lägenheter att hyra. Om man envisas kan man bo på (den dyra) campingen i Arco, men bättre är att hyra en lägenhet via t.ex. Sembo eller kontakta den kände klättraren Hans-Martin Götz, som driver ett hotell i Arco. Priserna för en lägenhet (med kök, TV och alla bekvämligheter) ligger runt 130.000 lire/dag eller ca 14-16000 SEK/månad (Jun-99). En bungalow på campingen kostar ca 100.000 lire/dag. Klättrare bor företrädesvis i Arco, medan windsurfarna håller till i Torbole och de vanliga glassturisterna i Riva. Eftersom avstånden är så korta kan man dock bo var som helst om man är bilburen.


Klätterbutiker

Klätterbutikerna är i Arco området koncentrerade till just Arco. I Arco finns 3 butiker med gångavstånd mellan varandra. De har varierande utbud och ett par av dem är mycket bra. Bäst är dock Vertical Sports (förmodligen världens bästa klätterbutik) på huvudgatan i Arco. Vertical Sports finns även i Pietramurata där originalbutiken ligger. Butiken drivs av lokala klättrare (Fabio Leoni), som även sätter upp nya leder i området. Vill man ha reda på de senaste lederna beger man sig till Vertical Sports och pratar med Fabio eller någon av de andra.
I de övriga orterna finns inga klätterbutiker.


Mat och dryck

Då Arco ligger i Italien heter förstås snabbmaten pizza och standardmaten pasta. Restauranger och fik finns i massor. På torget i Arco finns två klätterfik, ett övre och ett nedre, där man kan dricka gott kaffe och billig pastis. Det finns åtminstone ett glasshak var 50:onde meter, så den glassugne behöver inte misströsta och ja, glassen är exakt så god som den kan bli. Till hemmet kan man köpa gott tetravin för 6:- litern och på fiket får man det för 50:- per liter. Priserna i matbutikerna växlar annars från dyrare än Sverige till billigare än Sverige. Pasta, färsk kyckling och vin är billigt medan grönsaker och bananer är dyrare. Generellt sett kostar det ungefär lika mycket som i Sverige. De stora mataffärerna brukar ofta ha öppet även under siestan.
Klaanen rekommenderar Risotto frutti di mare på restaurang Alla Pergola ca 2km utanför Arco på vägen mot Trento. Klaanen varnar för turistfällorna längs kajen i Riva.


Säsong

KLAANEN har varit i Arco under juni/juli då det kan vara väldigt varmt. Ett råd under sommaren är att ta det lugnt på förmiddagen och sola och äta glass för att ta sig till klipporna under eftermiddagen då det blir lite svalare. Klippor finns i alla väderstreck så i princip kan man klättra i Arco under alla säsonger om man bara väljer rätt klippor. Under sommaren är det för varmt på de väst- och sydvända och under vintern för kallt på de norr- och ostvända. De flesta klipporna är sydost- eller ostvända och solen försvinner från dessa klippor ungefär vid fyratiden.


Förare

Det finns flera förare över Arco. De två vanligaste är La Sportiva samt "den där andra". Båda kan köpas på plats i vilken tobaksaffär som helst i Arco. Förarna innehåller all information man behöver veta och täcker både långa tradleder och korta sportleder samt är ganska tjocka då antalet leder i Arcoområdet förmodligen överstiger det totala antalet leder i Sverige. Förutom de komersiella förarna finns även mindre förare som ledbyggarna tillhandahåller. Vertical Sports har en liten förare över klippor utvecklade av föreningen Sisyphos. De små förarna bör användas som komplement till de stora då de stora ibland innehåller fel (särskilt för nyare områden) och ej uppdateras. Eftersom pengarna från försäljning av Sisyphosföraren går direkt till material för utveckling av nya områden, föreslår KLAAN att alla införskaffar den å det snaraste.


Klättringens karaktär

Arcoområdet är väldigt stort och innehåller all sorts klättring beroende på till vilken klippa man beger sig. De största klipporna erbjuder i princip allt man kan önska sig på en och samma klippa. Lätt, svårt, överhängande, vertikalt, juggigt, lister, koppar eller pinchar. Den dominerande karaktären är dock svagt överhängande klättring på sköna grepp. Sportlederna är oftast exceptionellt bra bultade med tätt mellan bultarna, även på de lättare lederna. Vissa klippor i området är väldigt populära (många tyskar åker dit) och där kan lederna vara väldigt polerade. I grader över 6b/b+ är lederna dock sällan särskilt polerade. Lederna är oftast under 30 meter långa, så ett 60m rep och ett dussin quickdraws är allt som behövs för att tillbringa en sommar där.


Övrigt

Då mycket folk rör sig i området är stölder och bilinbrott tyvärr mycket vanligt. Vid populära områden och på parkeringar vid stora genomfartsvägar förekommer mycket bilinbrott. Förvara därför ingenting i bilen och se gärna till att det syns att ingenting av intresse finns. Tjuvarna är tyvärr ofta amatörmässigt och förstör låsen på bilen vid misslyckade inbrott. Även vid klipporna förekommer stölder (även från andra klättrare) så håll nogrann uppsikt över all utrustning och lämna ingenting obevakat på marken. Vill man vara säker beger man sig till de mindre populära klipporna som ligger lite avsides. KLAAN har blivit utsatta för brott vid klippan i Nago samt parkeringarna vid Massone och Belvedere. Om oturen skulle vara framme vänder man sig till den Carabinieri som har hand om det område klippan ligger i (Nago och Belvedere hör till Torbole, Massone till Arco osv).


Leder

Nedan följer några leder (både rekommenderade samt ej rekommenderade) som Klaanen varit på.

Belvedere:

Colodri est:

La Gola:

Margone:

Massone:

Nago:

Pannone:

Ronzo Chienis:

San Siro:

Muro di Sisyphos:

Terlago:

Terra promesa:

Toblino:


Jugs forumNyheterMaila till KLAANPå gångLedarkivRätt och felGalleriÖnska