Denna sida innehåller information om Chateauvert, var man bor, var man klättrar och inte minst hur man tar sig dit.


Resan dit

De flesta av oss flög till Marseille där vi hade hyrt bil och körde därifrån förbi Aix en Provence till Brignoles. Därifrån följer man skyltarna till Chateauvert, som inte är världens största ställe... Man kan också ta sig till Marseille med tåg från Chamonix om man är där, dock är det helt nödvändigt med bil när man väl är framme.


Boende

Det enklaste är att bo på Domaine de la Reparade, en gammal vingård som restarerats och blivit vandrarhem, eller gite som det heter på utrikiska. Det finns lägenheter för 2 till 8 personer och priserna ligger på runt 400FFR per vecka och pers (jul '98) Telefonnummret är +33-4.94.77.01.11, och ja, killen kan engelska.


Klätterbutiker

Butiksmässigt är sydfrankrike underutvecklat och i området kring Chateauvert finns inga klätterbutiker. Det kan därför vara en bra idé att ta med sig ett tillräckligt lager med krita. Den närmaste butiken är troligtvis "Les trois mousqetons" i Aix en Provence, ca 1 timmes bilresa från Chateauvert. I Niceoch Marsilles finns även enligt rykte klätterbutiker, dock kan de vara svåra att hitta.


Säsong

KLAANEN var där i december/januari och fann att, eftersom klippan är relativt sydostvänd, funkar det bra att klättra där vid denna tid så länge vädret är bra. Det kan antagligen bli väldigt varmt där på sommaren...


Förare

Föraren för Chateauvert heter Topo-Guide d'Escalade du Vallon Sourn och är i stort sett skriven på franska. Den är mycket bra och har en kvalitetsgradering av alle lederna, så det är lätt att plocka de bästa lederna. Här (ungefär) kan du beställa föraren. Föraren kan även köpas på plats, t.ex. på borgmästarkontoret i Correns. En fransk sida om området hittar du här.


Klättringens karaktär

Klättringen i Chateauvert bjuder på lätt överhängande klättring på stora behageliga grepp. Många hål och sköna formationer att sticka både händer, fötter och kroppar i. För aporna kan leden Power (7b+) helt klart rekomenderas. Annars är det bara att ticka av 3 och 4 stjärnorslederna i din grad. Vad grader angår finns det klättring für alle. Detta är den ungefärlia fördelningen (franska grander):

Det bör väl också nämnas att månge av de fina lederna är väldigt långa (upp mot 35 meter), så det kan vare bra att ta med sig långa rep förutom att man träner lite pump innan man reser dit. Här är ett urval leder som vi har klättrat.


Jugs forumNyheterMaila till KLAANPå gångLedarkivRätt och felGalleriÖnska